Wednesday 13 January 2016

KUIH KOCI

Assalamua'laikum dan selamat petang..



insyaallah..kali ni aku nak tempek resepi tuk buat kuih koci pulak..disebabkan aku ni penggemar kuih orang tua-tua jadi aku pon belajaq buat..dan resepi ni alhamdulillah mudah..so aku takut lupa..aku letak kat sini..

BAHAN:

2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan tepung pulut hitam (klau tak dak ambik beras pulut hitam blend)
1 cawan air/santan ( kalau nak lemak guna santan kalau nk diet guna air kosong)

Inti kelapa :

sebelah nyior parut (putih saja)
gula merah (agak-agak)
gula putih
2 sudu tepung gandum (tuk pekat dan mudahkan nak buat bulat nanti)
sedikit garam

Kuah santan :

2 cawan sntan pekat
garam
tepung gandum

Cara-cara :

Inti :
1. masuk kelapa parut + gula putih + bancuhan air gula melaka dengan garam +bancuhan tepung gandum dalam kuali..masak sehinnga pekat dan kering sikit.
2.tepung gandum & gula melaka kena bancuh dulu takut ada bendasing dalam gula melaka tu dan tepung sebab nak bagi sekata..dah macam nk bancuh konkrit pulak rasa..letak tepi biaq sejuk sikit..p buat kuah santan pulak.

Kuah santan:
1.masak santan tadi dengan garam sampai betoi-betoi pekat..kalau boleh guna santan banyak sikit..nanti baru lemak..pastu ketepikan buat pulak doh tepungnya.

Doh tepung :
1. campur tepung beras + tepung pulut + air. uli sampai jadi doh..macam buat buah melaka tu..
2. dah siap, ambik daun pisang layur atas api dan potong la dalam saiz 15x10cm ka ..ikut suka la.asai mudah hampa nk balut..sambil tu didih air dalam periuk untuk rebus kuih nanti.

Cara nak kawen kan inti dengan tepung dan santan.kuikuikui..:

1. Bulatkan inti kelapa tadi tu siap-siap.kalau tak bulatkan nanti susah nak bulat dengan tepung..
2. ambik sikit tepung, leperkan atas tapak tangan dan letak inti tadi dan bulatkan...buat sampai habis tepung..
3. sambil bulat tu, sambil la hampa lempaq (letak) dia dalam air didih tu..tunggu sampai timbul (macam cara buat buah melaka)
4.angkat dan celup dalam kuah santan pekat tadi..
5. sapu daun pisang dengan minyak supaya kuih tak melekat kat daun bila dah kukus nanti.
5. ambik kuih koci yang dah celup tu dan letak atas daun pisang dan letak kuah santan pekat tadi dlam 2 sudu untuk melemakkan lagi kuih koci hampa..
6.pastu bunggkusla, kalau aku aku bungkus macam nasi lemak tu..cara betoi aku tak tau..ikut dan ja asai nampak lebih kurang.
7. buat sampai habis dan kukus la dalam 15-20 minit..sebab kuih tu dah masak cuma nak bagi dia sebati dengan santa n ada aroma daun pisang..

#maafla ni cara moden sikit..kalau orang tua-tua buat diorang tak buat didhkan dulu dalam air panas tu..disebabkan kita ni pon masih baru beljaq..cara tu la yang paling sesuai dan mudah..
#kalau ikut resepi ni boleh la dapatkan dalam 20biji..
#kuah santan tu kena betoi-betoi pekat dan rasa garam..kalau tak pekat nanti lepas kukus dia tak elok rupa santan tu..
#alhamdulillah kali pertama buat rsa susah, kali kedua, lebih teratur dan mudah gila..
#so jgan mengalah kalau first time tak jadi..

No comments:

Post a Comment