Assalamualaikum w.b.t
ha, macam ni la rupa dia
Bahan:
Tepung gandum
Yis mauripan
Minyak masak
Garam (agak-agak)
Gula (agak-agak)
Air
Cara :
1. Boh ja semua benda tu dan hang uli sampai tak lekat kat bekas.
2. Perap dalam 45 minit sampai 1 jam
3. Buat bulat-bulat, pastikan hang letak sikit tepung nanti melekat kat tangan
4. Hang ambik pencanai kalau takdak guna la gelas ka tuk leperkan dia atas papan kalau takdak hang guna talam..letak sikit tepung nanti lekak kat papan, terkoyak..kalau nk goreng nanti dia pecah..
5. Jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat..agak-agak la..nanti dia akan kembong..
#aku tak letak sukatan sebab kalau aku buat aku main agak ja..setakat nk makan dalam 5 orang hang buat la half dalam 500 gram...yis boh satu paket teruih x pa..kalau aku buat sekilo pon aku boh sepeket jgk..tak dak hal pon..aiq hang main agak-agak..jangan keraih sangat tepung nanti dah goreng dia liat sikit..biaq macam kulit baby..haha..aku tak ingat resepi asal..maap..macam x membantu kan..xpala..
ni hampa nk makan dengan sardin ka dengan kari ayam..
gulai ayam
ayam sebelah (sebenaqnya sukahati)
serbuk kari ayam (ikut la sepeket ok la)
santan (ambik ja kotak kecik tu 250ml kot)
garam
bawang merah + bawang putih + halia (boleh ja tak letak halia..aku ikut dan n ikut mood)
kayu manis (sikit ja, tak boh takpa ikut suka)
daun kari (kalau x dak x boh tak pa)
#see kalau ikut cara aku semua nak mudah..kalau orang tua-tua tau mapuih aku...yang penting ada ayam, serbuk kari, santan, dan garam dan settle sebab dulu dok rumah sewa jenuh la nak ada semua dan rajin la sangat aku nak ikut step..asai ada rasa jalan..
cara:
1. bancuh rempah kari dengan aiq tambah garam sikit..ada orang dia boh kerisik..ikut suka..aku ppon buka reti sangat
2. hang potong bawang semua n halia hang racik bagi haluih..letak sekali dengan daun kari..
3. panas minyak boh benda tu bawang, halia kayu manis tu semua sampai kuning
4. boh pulak rempah yang dah bancuh tadi, biaq sampai naik minyak ..(jangan hang yang naik miyak sudah la)
5. pastu boh ayam, dok sat hang tgk aiq ayam amcam kering sikit kot, hang boh ja santan..
6.hang tunggu ja dia mendidih dan kalau hang nk pekat biaq dia kering sikit la..baru terangkat..jangan lupa rasa dlu sebelum angkat..satgi tawaq hampa marah aku..hehe
#ha, aku lupa, kalau hampa jenih makan kari ayam boh ubi kentang, ubi tu boh lepas rempah naik minyak...sebab dia tu keraih..nk kena bagi lembut dlu..
#kalau nak masak gaya koboi macam aku time malas..hampa skip no 1,2 3 tu..teruih boh minyk bagi panaih pastu tomih teruih rempah.. hehe..yang penting rasaaaa.
ni kalau nak makan dengan sardin
kuah sardin
sardin
rempah kari 2 sudu makan (kalau nak)
garam (yang ni pilihan sebab sardin dah masin, tak boh pon tak pa)
kentang (kalau nak)
bawang putih + merah
cara:
1. tumis bawang dan masukkan rempah kari
2.masukkan kentang dan boh aiq sikit sebab nk bagi kentang masak ..
2. dah lembut, masukkan sardin, teruih tuang ja,,hancuqkan dalam belangan..tapi seelokknya buang la tulang dia..tak suka tulang..
3. hancurkan dan tungguh sat dan angkat..ha..rasa dulu, baru boh garam..
#selalunya aku x boh dah bawang... sebab nk masak sardin hancurkan..macam baziq tenaga ja..opopopop..jangan kata kau malas..aku ni belum rajin ja..
p/s maaf na kalau macam tak membantu, sebab aku jenih masak ikut dan..boleh makan aku makan x boleh kita cuba lagi..ookay...k papai..
JackpotCity Casino Resort & Spa in Yonkers - Mapyro
ReplyDeleteDiscover short, long 용인 출장샵 shots, 창원 출장샵 and the best casino hotels in Yonkers, New York! 김천 출장마사지 We 시흥 출장마사지 offer top-notch dining, 군산 출장안마 casino, entertainment and a great spa.