Thursday, 17 December 2015

DONUT

Assalamualaikum..
kali ni nak share cara buat donut pulak..


bahan

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 paket yis mauripan
2@3 sudu susu pekat
4@5 sudu gula (ikut suka ja nak manis tara mana)
1 biji telur
2 sudu marjerin (cairkan)

cara

1.campurkan gula dan susu dalam air suam, kacau sampai hancur
2.tambah yis dalam bancuhan tadi dan biaq dalam 10minit
3.masukkan telur dalam marjerin yang dah cair tu tapi jangan waktu panaih satgi masak pulak telur tu.
4.masukkan no 3 kedalam no 2.
5.boh yang no 4 dalam tepung dan uli sampai la tak lekat bekas.
6.kalau doh ni lembik sangat tambah tepung sikit sikit..tapi doh donut memang tak kenyal macam kita buat roti arab atau karipap..dia lembut sikit..
7.perap dalam 45 minit ke 1 jam..dan pastu boleh la tekap bentuk donutka, nak buat bulat-bulat pon boleh kalau malas nk tekap..nak tekap tu nanti boh tepung dulu nanti lekat papan..
8.dah tekap boleh la goreng dalam minyak bagi tenggelam kuih tu..
9.angkat dan golek la dengan gula haluih.

#kalau banyak tepung dia nanti keraih la donut hampa
#bancuhan doh  donut ni jugak boleh buat kuih burger malaysia tu dan cakoi..atau orang kedah kata pattengko..
#bagi burger malaysia hampa buat la sambal ikan bilis dan boh timun..
#cakoi makan dengan kuah kacang yang cair..em payah nak jumpa klau kuah tu lani..selalunya lepa bagi kuah cabai..
#boh coklat pon boleh atas dia.macam dunkin donut tu.

No comments:

Post a Comment