assalamua'laikum dan selamat pagi..
kek pisang bakaq
bahan-bahan
4 biji telur
8 biji pisang emas (sukati ja, nohal)
1 cawan gulakastor atau gula haluih
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan butter (cairkan, kalau tak dak minyak jangung pon boleh)
2 sudu baking powder (resepi asai guna 1 ja, 1 lagi soda tapi aku x suka bau soda)
1 sudu teh asen valilla atau asen pisang
garam sikit
#kalau guna marjerin hampa jangan boh garam banyak sebab dia dah masin)
cara
1. hang blenda pisang dengan garam..ada orang cuka lecek sebab nk bagi rasa kasaq-kasaq sikit pisang,ikut suka..
2. hang blend jugak teluq dengan asen , kalau nak mudah la, kalau dak hang guna mixer pon tak pa..sampai kembang tau..
3.hang panaskan butter tadi..masukkan dalam adunan telur tadi
4.campukan adunan pisang dengan adunan telur, kacau bagi sebati
5.boh tepung yang dah ayak dengan baking tadi dalam no 4. kacausampai sebati.
6. sapu loyang dengan marjerin dulu, boleh jugak kalau nk lapik kertas, nanti mudah nk wak keluaq..(tapi sapu jugak taumarjerin)..
7. masukkan adunan dalam loyang..kalau boleh ambk loyang yang segi empat tak sama.yang macam standart kita beli kek pisang tu..baru dia rangup tepi..
8. masukkan dalam oven yang dah dipanaskan selama 15 minit dengan suhu 170'c.
9. bakar dalam 45 minit atau sampai masak la..(cuba cucuk dengan lidi tak pon garfu)
tara..dah siap...fuh..
ha tadi cara bakaq..ni kukus pulak..kot la, tak dak oven..jangan teriak no..mai cheq habaq..yang ni aku dapat dari fb..hat tadi kak aku bagi..dah memang terbaik..yang kukus tak try lagi...aku ingat sama ja kalau kukuih ka bakaq ka..tapi kak aku kata tak sama..so ikutjala...
kek pisang kukus.
bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan miyak
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda (boleh kot ganti dengan baking powder)
3 biji telur
4 biji pisang berangan atau 11 biji pisang emas
cara
1.boh semua bahan dalam blender dan blender ..
2.kacau bagi sebati dan rata
3.boleh la bubuh dalam loyang ka paper cup ka..ikut suka
4.bolehla kukus dalam 10-15 minit...sebelum angkat cucuk dulu dengan garfu or lidi..nk tgk masak ka dak lagi.okay..
selamat try na...aku suka ambk simpan sebab senang..hahaha
No comments:
Post a Comment