Thursday, 17 December 2015

KETAYAP

assalamua'laikum awak semua..

tak payah cerita banyak jom tengok.


bahan

kulit

2cawan tepung gandum
1cawan santan pekat
1 cawan air
1 biji telur
garam
pewarna hijau

inti

sebelah kelapa muda(ambik putih saja)
1/4 cawan gula merah
1/4 cawangula putih
daun pandan
garam
#klau tak dak nyok muda ambk nyok yang x berapa muda pon tak pa)
#gula merah tak dak guna gula gerek ok
#warna ikut suka, biru pon boleh..eh.

cara

1.masak atau bancuh gula merah tu dengan air dan garam (tapis na lepas bancuh)
2.masukkan kelapa, gula putih, daun pandan dan bancuhan gula merah tadi dalam belanga.
kacau dengan api yang biasa ja..jangan kuat atau slow sangat..nanti lambat atau hangit pulak.
3.masak sampai kering sikit , agak-agak x berair sangat tutup api.
4.boh tepung, santan, air , telur, garam dan pewarna dalam blender dan blend saja..
5.panaskan belanga dan sapukan minyak supaya kulit tu tak melekat..
6.boh dalam satu senduk bancuhan  tu dalam belangan dan pusing belanga bagi dia jadi bulat dan nipis.
7.tutup dengan apa-apa supaya cepat masak..dan jangan dok p kalih pulak..masak sebelah ja
8.angkat dan letak inti sikit kat hujung bulat tu, lipat tepi dia dan gulung ja.

okay dah siap

No comments:

Post a Comment