Monday, 18 August 2014

DAPur + ANak Dara

assalamua'laikum dan salam sesuci lebaran..

masak maggie pon dikira masak ok (~,~)
masih dalam mood raya ke???em sejak bercuti panjang dan jadi suri rumah tak bertangga ni, hidup agak membosankan..ceelik mata, dok nganga ja..makn tidoq, makan tidoq..wah, manyak untung ma..ini macam bole itu gumok o.. :( em so cuti....sungguh bohsan!!!! rindu kat awakkk...rindu nak sibuk, rindu nak merapu-rapu dengan awak semua.., rindu serindu-rindunya..huhu..apa kan daya masa tak akan kembali, hancur musnahlah, semuanya..cer teka lagu apa???hehe..lagu raya la op cos..tak pa cuti ni mungkin masa tuk saya belajaq satu benda yang baru dalam hidup, walaupun dok mengulaq ja kat kampung...ok maaf, x melalut dah..bukan apa bohsan x dak org nak sembang..so laptop jela teman saya..n op cos my blog...jgn tnya kalau nnt saya daftar TANJUNG RAMBUTAN..

back to our topic just now..DAPUR + ANAK DARA..ha..ni just sikit perkongsian ilmu dapur la..here we go..tips or petua..take noted k :)


  • bila nak basuh beraih make sure u baca basmallah first, then basuh macam biasa n jangan lupa tuk baca doa ni "Ya Allah, Engkau lembutkanlah hati kami untuk memahami agamaMu, sebagaimana Engakau lembutkan beras menjadi nasik" aamiin..arab??maaf x hafal pulok.hehe
  • orang tua-tua pesan if nak masak, jangan kedekut, means kalau nak masak...contoh, sambal la..kena letak bawang kn, letak ja bebanyak..baru sedap..mask p la apa pon make sure secukup rasa!!macam dalam iklan Amy Mastura, sedap-sedap rasa, magie cukup rasa(make sure kau nyanyi part ni) hehe
  • em kalau masak, kacau mesti lawan arah jam, n baca basmallah, istighfar 3x, selawat 3x..tak lupa jugak, jangan cakap benda x senonoh or mencarut time masak.nanti zat tu masuk dalam makanan..not good for people yang makan nanti..
  • kalau bole zikir ka selawat ka apa jela dari menyanyi kan..kekdang nak menyanyi pon boleh ja cuma jangan kusyuk sangat karang masin pulok..
  • if nak bancuh air or masak somthing tuk family bole la baca Al-Fatihah then hembus dalam air or makanan tu.supaya lembut hati..tapi!!!jangan buat ilmu pengasih sudah..hakhakhak
  • nak masak muka hendaklah ceria dan ilkhlaskan diri sebab mood tu akan effect makanan(tah betoi tah idok, tapi selalunya betoi)
  • letakkan garam setelah tutp api or waktu belum didih, jangan sewaktu mendidih.zat yang baik dari garam akan hilang..
  • kalau nak makan or beli luar sila pastikan orang yang menjual itu ok2 aje..menutup aurat, baik ja budi, akhlak..em sebab org yang masak ni memberi kesan jugak dalam pemakanan kita..
ok tuja kot tips sebelum, semasa dan selepas masak..tip tuk yang lain, em Insyaallah akan menyusul kalau rajin la..sebab blog saya bukan blog masakan..huhu..just berkongsi tuk sesapa yang nak masak hatta masak maggie pon..

don't worry..believe on your mama 

begitu jugak dalam bersahabat..banyak tips, tapi tak semua kita buat, n natijahnya tak semestinya persahabatan itu selalu manis macam karemal, dan tak mustahil akan pahit macam rebung tapi keduanya sodap dimakan..hhehehe.tapi saya suka persahabatan macam ikan gelama..masin..tapi sedap sangat makn dengan pulot..wahh..yummy..and darah wak akan naik meninggi, baru la boleh capai setinggi ukhwah, melebihkan sahabat..manis sangat takut dipotong pulak anggota dah kehilangan dalam bersahabat..tapi pahit itu ubat..apa yang best kalau pahit(sila nyatakan pendapat sendiri) (y)..

k wassalm tuk entry kali ni.. (>,<)

No comments:

Post a Comment